Ceylan oto lastik güvencesiyle jant satışı… Jantlar, araçlarda lastiklerin takıldığı, tekerleğin çemberinin içindeki metal bölüme verilen isimdir. Aracın performansında büyük ölçüde etkileri vardır. Çünkü jantlar, aracın hareket etmesini sağlayan hareket aksamıdır.
Jant, bir görsel zevk gibi görünse de, aracın performansını, sürüşünü etkileyen en önemli unsurlardandır. Jant alımı yapılırken dikkat edilmelidir.
Jant Satışı & Çeşitleri
Kullanım Amaçlarına Göre Jant Çeşitleri
- İç Lastiksiz Jant (tubeless jant): İç lastiği olmayacak şekilde üretilen jant türüdür. Sadece dış lastik mevcuttur. Jant ile lastik birbirine yapıştığı için jantın iç lastiğe sahip olmasına ihtiyaç duyulmaz. Jantın yapışkan özelliği sayesinde hava sızıntısı da engellenmiş olur. Bu lastik türünün üretimine Türkiye’de ilk olarak 1980 yıllarında başlanmıştır. İç lastiksiz jant kendi içerisinde çeşitli sınıflara ayrılır.
Diğer iç lastiksiz jantlar şunlardır:
- 50 lastik oturma açılı jantlar: Bu tür jantlar, standart ve düşük sınıf kamyonet lastikleri içindir. Ölçüleri 13”, 14” ve 17” şeklinde belirlenmiştir.
- 150 lastik oturma açılı jantlar: Geniş kesitli lastikler için üretilmiş jantlardır. 17.5, 19.5 ve 22.5 inç ölçülerindedir.
- 50 lastik oturma açılı 4 parçalı jantlar: 80 serisi lastikler için üretilmiştir ve 20 inç ölçülerindedir.
- İç Lastikli Jant (tube tyre jant):İsminden de anlaşıldığı üzere, iç lastik kullanılan janttır. Bu jant çeşidi göbek, segman ve çember olmak üzere üç farklı kısımdan oluşur. Tüm modellerde bu kısımların hepsi bulunmayabilir.
- Göbeksiz Jant (ispit jant):Hem iç lastiksiz hem de iç lastikli olarak kullanılabilen jantlardır. Bu jant türü, diğer iki jantın özelliklerinin bileşiminden oluşur.
Jant Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Araç Performansı: Araca takılan büyük ölçülü jantlar daha ağır olduğu için araca ek yük bindirir ve arabanın performansının düşmesine yol açar. Ağırlığı daha fazla olan jantın döndürülmesi için motor daha çok enerji harcar. Ayrıca büyük jantlar daha fazla yakıt tüketirler. Motorun özellikleri, kapasitesi, takılan jant uyumlu olmalıdır. Motoru çok güçlü olan bir araca hafif jantlar takılması, aracın patinaj yapmasına neden olur. Motor kapasitesi düşük olan araçlara patinajın engellenebilmesi için hafif ağırlıkta jant takılması gerekir.
Yol Hâkimiyeti: Jant büyüdükçe aracın yol tutuşu artar ve virajda savrulması engellenir. Büyük jantın genişliği sayesinde viraj hakimiyeti artar.
Seçiminizi yaparken aracınızı kullanacağınız yol şartlarını göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca son yıllarda yapılmakta olan araştırmalar, jantların fren sisteminin soğutulmasında da önemli bir rol üstlendiklerini ortaya koymuştur. Kollu tasarımlar, araç yol alırken; jantın rotasyonuyla sirküle edilmekte olan hava, kolların arasından fren diskine iletilmektedir ve böylece frenlerin daha verimli olması sağlanmaktadır.
Jantın Takılması: Kullanım için seçilen jantlar, mutlaka uzman bir servis tarafından takılmalıdır. Aksi takdirde trafik güvenliğini tehdit edecek sıkıntılar yaşanabilir.
Jant Boyutları: Jant alırken aracın orijinal lastik, jant ölçüleri ve aracın ağırlığı dikkate alınmalıdır. Arabanın orijinaliyle uyumsuz jantlar, araçta en başta performans düşüklüğü olmak üzere birçok sorun yaşanmasına neden olur. O yüzden jantın mutlaka sağlam, zorlu koşullara uygun, uzun ömürlü ve kollu tasarlanmış olması gerekir.
Konfor: Jant ölçüsü ne kadar büyürse konfor o kadar az olur.