metot bilişim
ankara web tasarım

Rot Balans

Rot Balans

Rot balans yön ve dengeye yönelik ayarları tanımlamak için kullanılmaktadır. Tüm araç tiplerinde gerçekleştirilebilen ve araç performansı ile verimliliğini arttıran uygulamalardır. Araç sağlığının korunmasını desteklediği gibi yol hakimiyetine de katkıda bulunur.

Rot balans ne demek? Benzer işlevlere sahip iki farklı ayarın adıdır. Rot, İngilizce’de “dönme” anlamına gelen rotation kelimesinin kısaltılmış halidir. Balans ise denge anlamına gelmektedir. Balansın ayarlanması, aracın zemine yönelik açısını doğrudan etkileyebilmektedir. Tekerlerde oluşan çeşitli açılar, aracın sağlıksız bir şekilde yol almasına neden olabilir. Bu durum kazalara dahi yol açabilmektedir.

Rot Balans Servisi

Rot balans nedir? Araçların sağlıklı bir şekilde hareket etmesi pek çok faydayı da beraberinde getirir. Örneğin yol tutuşu ve güvenliği artar, aracın veya direksiyonun titremesi önlenmiş olur. Bahsi geçen avantajların sağlanabilmesi için rot ve balans adındaki iki farklı ayarın yapılmış olması gerekmektedir.

Balans nedir? Denge anlamına gelen balans ayarının, araçlara her 15 bin kilometrede bir veya yılda en azından bir defa yapılması önerilmektedir. Böylece lastikler istenen dengede kalabilmektedir. Bu durum, aracın daha stabil çalışmasına ve sürüş konforunun artmasına neden olmaktadır. Peki rot ayarı nedir?

Rot ve balans ayarları, sanki aynı işleve sahipmiş gibi bilinse de iki farklı uygulamayı tanımlamaktadır. Balans ayarlanmadan rot ayarının yapılabilmesi mümkün değildir. Doğru yapılmış bir balans ayarı ile tekerlerin yüksek hızdayken titremesinin önüne geçilebilir. Rot sayesinde de tekerleklerin açısı ayarlanabilir.

Rot Balans

Rot ve Balans Nedir?

Lastik, jant ile beraber aracın hareketini sağlayan temel bir aksamdır. Hasar görmesi halinde zaman kaybedilmeksizin onarılması veya değiştirilmesi tavsiye edilmektedir. Bir lastik, ortalama olarak 10 yıl boyunca istenilen performansta çalışabilmektedir. Sonrasında lastiklerin yenileriyle değiştirilmesi yararlı olacaktır.

Rot ayarı bozuksa ne olur? Rot ayarı, lastikler arasındaki açıyı eşitlemek amacıyla yapılmaktadır. Rot, kolaylıkla bozulabilen bir ayar değildir. Çeşitli trafik kazaları ya da ani şekilde çukura girme gibi durumlar, ayarın bozulmasına yol açabilmektedir. Rot ayarı bozulursa, direksiyon açısında da sorunlar meydana gelecektir. Bu durum yol güvenliğini de sürüş performansını da olumsuz olarak etkileyecektir.

Rot ve balans ayarını kim yapar? Ceylan Oto Lastik sunmuş olduğu lastik oteli ve balans ayarı gibi hizmetlerle ziyaretçilerine profesyonel destek vermektedir. Bozuk ayarlar, lastiklerin yere aynı açıda temas etmediği anlamına gelmektedir. Bu da lastiklerde çeşitli aşınmalar meydana getirmektedir.

 

Rot ve Balans Fiyat

Rot ve balans ayarlarının doğru bir şekilde yapılması, bir kısmı aşağıda özetlenen faydaları beraberinde getirmektedir.

  • Yüksek yol tutuş performansı
  • Belli bir seviyede yakıt tasarrufunun sağlanması
  • Yol ve sürüş güvenliğinin artması
  • Aracın en ideal dengede gitmesi
  • Daha konforlu bir direksiyon deneyimi
  • Lastiklerin aşınma riskinin düşmesi
  • Süspansiyon ve rulman gibi bileşenlerin daha erken aşınmasının önüne geçilmesi

Hem rot hem de balans ayarları, araç performansına doğrudan etki edebilmektedir. Araba, yüksek hızlarda yoldan çıkacakmış gibi bir hissiyata sebep oluyorsa ya da tüm lastikler eşit bir şekilde dönmüyorsa, denge ayarının bozukluğundan kuşkulanılabilir. Böyle durumlarda ani bir fren halinde araç, ayarın bozuk olduğu tarafa doğru çekecektir. Rot ve balans ayarlarının bozukluğunda lastikler başta olmak üzere, araçtaki bazı aksamlar daha çabuk eskiyecektir.

Balans ayarı nasıl yapılır? Balans (denge) ayarı yapılmadan rot ayarına geçilememektedir. Balans sayesinde, lastiklerin her iki tarafının ağırlığı birbirine eşit olur. Ceylan Oto’yu ziyaret ederek aracınızın balans durumunu kontrol ettirebilir ve bozulmalar meydana gelmişse ayarınızı yaptırabilirsiniz. Rot ve balans fiyatları hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Rot Balans

Rot ve Balans Ayarı

Bazen sürücü koltuğunda, direksiyonda veya araç genelinde titreşimler veya sarsıntılar meydana gelebilmektedir. Bu durum aracın zorlanmasına ve daha fazla yakıt tüketmesine yol açabilmektedir. Araçlar ne kadar fazla yol kat ederse; çarpma, zedelenme gibi zorlu durumlarla karşı karşıya kalma riski de o kadar artar. Bahsi geçen durumlar, balans ayarının bozulmasına yol açabilir.

Bilgisayarlı balans ayarı nedir? Bu ayarın yapılması; deneyim ve belli bir ölçüde uzmanlık gerektiren bir işlemdir. Bu nedenle profesyonel personeller tarafından gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Ayar için öncelikle tüm lastikler sökülmelidir. Sonrasında jant ve lastiklere bir basınç kontrolü yapılmalıdır. Herhangi bir sorun tespit edilirse öncelikle bunlar giderilmelidir.

Balans ayarı makinesi ile tekerler döndürülür. Bu esnada makinenin bağlı bulunduğu bilgisayar sistemi, ayar hakkında bilgiler sunar. Bu veriler dikkate alınarak ustalar tarafından gereken ayarlamalar yapılabilir.