Ağır vasıta lastikleri sürücülerin, kamyonları ve treyleri çeşitli arazilerde güvenli bir şekilde sürmelerini sağlayan en kritik araç bileşenlerinden bir tanesidir. Aracın etkili bir şekilde çalışmasında çok önemli bir rol oynadıkları için, sürücülerin aşınma ve yıpranmayı nasıl önleyeceklerini anlamaları faydalı olacaktır.
Ağır vasıta lastikleri için piyasada çok fazla marka ve model vardır. Bu marka ve modellerin tamamı özel ihtiyaç ve isteklere yönelik tasarlanmış ürünlerdir. Farklı iklim koşulları için, mevsimsel değişimlere göre ya da coğrafi koşullar dikkate alınarak optimize edilmişlerdir.
Ağır Vasıta Lastikleri Parçaları
Ağır vasıta lastikleri temelde yedi ana katmandan oluşur. Esnekliği, dayanıklılığı, güvenliği ve yakıt verimliliğini artırmak için her bir parçanın farklı görevleri vardır. Yeni lastik teknolojileri ile bu katmanlarda farklı uygulamalar gerçekleştirilebilmektedir.
Ağır vasıta lastiklerinin parçaları şunlardır:
- İç astar: Lastiğin en iç kısmıdır ve sentetik kauçuktan oluşur. İşlevi yüksek basınçlı havayı içeride tutmaktır.
- Karkas: Doğrudan iç astarın üzerinde bulunur ve kauçuğa yapıştırılmış tekstil elyaftan oluşur. Bu katman lastiği güçlendirir ve basınca direnmesine yardımcı olur.
- Damak: Lastiği janta sabitleyen altı çizili kenardır. Çelik ve kauçuktan oluşur. Ani hava basıncı düşüşlerinde lastiği ve jantı birbirine bağlı tutar.
- Yan duvar: Lastik sırtı ve damak arasında bulunur. Karkas katının hasar görmesini engeller, sürüş sırasında lastiği sert darbelerden korur.
- Kemer: Kauçuğa yapıştırılmış dayanıklı çelik kordlardan yapılmıştır. Sırt ve karkas arasında kalır.
- Kaplama katı: Sırtın altındaki katmandır ve lastiklerin sürtünme nedeniyle aşırı ısınmasını önlemeye yardımcı olur.
- Sırt: En dıştaki katmandır ve lastiklerin ısıya direnmesini yardımcı olan doğal sentetik kauçukların karışımını içerir.
Ağır Vasıta Lastikleri Bakımı Nasıl Yapılır?
Aşınmış ya da hasarlı lastiklerle sürüş oldukça tehlikelidir. Uluslararası taşımacılık kurallarına da aykırıdır. Hasarlı lastiklerle sürüş yaptığı tespit edilen sürücülere büyük yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu sebeple, lastiklerinizi iyi durumda tutmak ve istenmeyen durumlarla karşılaşmamak için aşağıdaki ipuçlarından faydalanabilirsiniz:
- Her yolculuktan önce lastiklerinizi kontrol edin.
- Lastiklerinizin önerilen PSI değerinde olduğundan emin olun.
- Lastiklerinizi düzenli olarak temizleyin.
- Lastiklerinizi düzenli olarak rotasyona tabii tutun.
Ağır Vasıta Lastikleri Fiyatları
Piyasadaki ağır vasıta lastiklerinin en çok tercih edileni ve en yüksek kullanıcı oyuna sahip olanı Pirelli Prometeon modelidir. Hem ekonomik olması hem de yüksek performans sağlaması bakımından en beğenilen kamyon lastikleri arasında gelmektedir.
Kamyonunuz için ideal lastikleri daha ucuza almak istiyorsanız Pirelli Prometeon sizin için biçilmiş kaftandır.
Ağır vasıta lastiklerinin kullanım ömrü ne kadardır?
Kaliteli bir kamyon lastiğinin ömrü ortalama üç ila altı yıl arasındadır. Fakat kesinlikle altı yıldan daha uzun süre kullanılmaması gerekmektedir.
En uzun dayanan kamyon lastikleri hangileridir?
Tüketici raporlarına göre dayanıklılığı en yüksek olan ağır vasıta lastiklerini Pirelli üretmektedir. Yaklaşık 145.000 km boyunca kullanılabildiği aktarılmaktadır.
En İyi Ağır Vasıta Lastikleri Hangileridir?
Ağır vasıtalar farklı özellikteki lastiklerle farklı işlevlere sahip olabilirler. Bu, arazi yapısına ve iklim farklılıklarına uyum sağlayabilmeleri açısından önemlidir.
Ağır vasıta lastiği seçilirken öncelikle hangi tip lastiğe ihtiyaç duyulduğu belirlenmelidir. Temelde üç tip ağır vasıta lastiği vardır. Bunlar;
- Dört mevsim lastikler
- All terrain lastikler
- Mud terrain lastikler şeklinde kategorize edilebilir.
Ne tip lastik alınacağına karar verildikten sonra Pirelli, Kumho, Bridgestone, Good Year, Hankook, Michelin ve Petlas gibi pek çok lastik üreticisinin kataloğu incelenerek modeller ve özellikleri karşılaştırılabilir.